Днес е Преображение Господне​. Това е един от най-светлите празници в

...
Днес е Преображение Господне​. Това е един от най-светлите празници в
Коментари Харесай

На Преображение Господне​ времето се променя

Днес е Преображение Господне​. 

Това е един от най-светлите празници в православната черква. Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя възвишен генезис, като се преобразява пред очите им.

За всички вярващи християни Преображение Господне е обвързвано с вярата за смяна към по-добро. Според националния календар през днешния ден настава и трайно видоизменение в природата. На този ден небето се отваря и в случай че някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае. Преображение е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, откакто се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

Православната черква уважава през днешния ден празника Преображение Господне, като спомен за небесната популярност и мощност на Спасителя. Според легендата на този ден Исус Христос потвърждава на учениците си Петър, Яков и Йоан своя възвишен генезис. Според националните вярвания от Преображение Господне " лятото се пречупва " и времето се прекатурва - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и към този момент не стават за къпане, споделя Българска национална телевизия.

Когато Исус Христос проповядвал измежду хората, мнозина показали подозрение в неговата божествена същина. Дори измежду учениците му имало такива, които мъчно приемали учението му за примирение и за вдишване на премеждия в името на Бога, за преходността на земната популярност и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците, Исус се изкачил дружно с тримата свои възпитаници Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус внезапно се преобразил - лицето и облеклата му светнали с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който показал Исус като Божи наследник.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се разрешава риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя особено молитвено песнопение за " Освещаване на гроздето ".

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, откакто се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта против Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и самичък Господ се демонстрира на нея.

Само праведният може да види тази врата и каквото си изиска в този момент, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, нека видят, когато се отворят небесните врати, та да се помолят за огромно благосъстояние и шанс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР